NBS bude zisťovať finančnú situáciu a spotrebu domácností na Slovensku

10.02.2014 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) bude v priebehu februára a marca tohto roka zbierať údaje so zámerom zistiť finančnú situáciu a spotrebu domácností na Slovensku. Informovala o tom dnes hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Prieskum je súčasťou európskeho projektu HFCS (Household Finance and Consumption Survey), ktorý koordinuje Európska centrálna banka (ECB) a podieľajú sa na ňom všetky centrálne banky Eurosystému.

"Cieľom zisťovania je získať spoľahlivé a porovnateľné údaje o súčasnej ekonomickej situácii domácností v eurozóne. Získané údaje pomôžu centrálnym bankám pri dôležitých rozhodnutiach v oblasti menovej politiky a finančnej stability Eurosystému," priblížila Solčányiová.

Otázky prieskumu HFCS sa zameriavajú na demografiu, vlastníctvo hmotných a finančných aktív, pôžičky, príjem, spotrebu, zamestnanie, podnikanie, dôchodkové zabezpečenie a medzigeneračné prevody domácností.

Zisťovanie v SR zabezpečuje NBS v spolupráci so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Údaje bude počas dvoch mesiacov získavať 128 pracovníkov ŠÚ SR v 4200 náhodne vybraných domácnostiach vo viac ako 400 obciach. Poverení pracovníci sa musia preukázať dokladom totožnosti zamestnanca úradu a pozývacím listom podpísaným guvernérom NBS a predsedníčkou ŠÚ SR. Výsledky prieskumu budú známe v priebehu budúceho roka. 
 

Vyberte región